23 Nisan 2022 Her kadının bilmesi gereken bir konu dış (ektopik) gebelik… Dış gebelik erken dönem normal gebelik bulgularını taklit eder. Normal dışı bir gebelik olan dış gebelik; kadın sağlığı açısından ciddi bir durumdur ve hayatını tehdit etmektedir.
Eğer kadın IUD kullanırken hamilelik meydana gelirse gebeliğin yerini ve zamanını belirlemek için bir ultrason yapılmalıdır. Tüm doğum kontrol yöntemleri geçmişte ektopik gebelik yaşamış olan kadınlar tarafından da kullanılabilir.
Yukarıdaki risk faktörlerinden herhangi birine sahipseniz, doktorunuzla konuşun. Doktorunuz veya bir doğurganlık uzmanıyla işbirliği yaparak gelecekteki dış gebelik (Ektopik Gebelik) risklerini en aza indirebilirsiniz.
Anemi veya diğer kan kaybı belirtilerini kontrol etmek için tam bir kan sayımı yapılabilir. Ektopik gebelik tanısı konulursa, kan nakline ihtiyaç duymanız durumunda doktorunuz kan grubunuzu kontrol etmek için testler de isteyebilir.
En doğrusu; bir daha adet gecikmesi yaşadığında hiç vakit kaybetmeden HCG değerlerine baktırıp, iki günde bir sağlıklı bir şekilde yükselip yükselmediğini takip etmek ve ultrasonla görülebilecek aşamaya gelince de rahim içine yerleştiğini teyit etmek.
Oluşan ağrılara neyin neden olduğunu ve ele gelen kitlelerin nedenlerini anlamak için ilk olarak pelvik muayene yapılması gerekir. Meydana gelen çoğu dış gebelik yapılan pelvik muayene sonucunda tespit edilebilmektedir.
Eğer tedavi ameliyat ile yapıldıysa en az one ay ilişkiye girilmemeli. Vajinal kanama görülebilir ancak dikiş kanaması olursa doktora başvurulmalı.
Doktor, rektum ile vajina arasında Douglas boşluğu olarak adlandırılan bölgeyi gözlemler. Dış gebelik durumunda bu bölge şişkinleşir, bu da karın boşluğuna kanama ve ardından bu boşluğa kan akışı olduğunu gösterir.
Dış gebelik tedavisinde en uygun yöntem, anne adayının sağlık durumu, gebeliğin ilerleyişi ve diğer faktörlere bağlı olarak seçilir. Bu nedenle kadın doğum uzmanına danışılarak en Detaylı Bilgi Burada doğru tedavi yöntemi belirlenmelidir.
İlk başta herhangi bir belirti göremeyebilirsiniz. Bununla birlikte, dış gebelik gelişen bazı kadınlar, hamileliğin olağan erken belirtilerine veya semptomlarına sahiptir.
Acil cerrahi girişim ciddi kan kaybına neden olan şOkay veya pre-şok durumlarındaki hastaların ya da laparoskopik aletlerin hazırlanmasına zaman yetmeyecek durumlarda gereklidir. Bu sebeple menstrüasyonun geciktiği durumlarda hemen doktora başvurulmalıdır. Bu sayede erken teşhis edilen dış gebelik kadın ve tüplere zarar vermeden tedavi edilebilir.
Rahim ağzı gebeliği, döllenmiş yumurtanın rahim ağzına yerleşmesidir. Bu durumda, rahmi besleyen büyük bir kan damarının tıkanması nedeniyle yüksek kanama riski vardır ve vajinal kanamaya neden olur. Bazen, gebelik sona erdikten sonra bile kanama durdurulamaz ve rahmin alınması gerekir.
Tüplerin bağlanması olarak bilinen tüp ligasyonu işlemi de kalıcı bir doğum kontrol yöntemi olmasına rağmen ektopik gebelik riskini artworkırabilir.
Alt Karın Ağrısı: Dış gebeliğin en yaygın belirtisi alt karın bölgesinde keskin veya kramp tarzında ağrıdır. Bu ağrı bir tarafta yoğunlaşabilir ve zamanla şiddetlenebilir.